ABONE OL

Yazılarımız ve her gün güncellenen içeriğimiz mail adresinize gelsin. Yukarıdaki kutuya mail adresinizi yazın !

28 Şubat 2014 Cuma

Eskimolar (Grönland)

  

Eskimolar (Grönland)

Amerika’nın ve Grönland’ın Arktik bölgesinde yaşayan halk. Eskimolar, Amerika kıtasının kuzey kıyılarında, Grönland’da, Labradar, Hudson Körfezi kıyılarında ve Sibirya’da bulunurlar. Eskimo ismi Abnaki yerlilerinden çıkmıştır. Eskimolar ise kendilerine “İniuit” veya “Yuit” demektedir. Günümüzde yaşayan Eskimolar 50.000’den fazla değildir. Sibirya’da 2000, Alaska’da 25.000, Mackenzie Nehri ile Kuzey Quuebek arasında 10.000 eskimo yaşar. Diğerleri muhtelif yerlere dağılmıştır.



Kanada, Sibirya, Grönland, Alaska gibi Kuzey Kutup Bölgesi'ne yakın kesimlerde yaşayan insanlara verilen addır. Bazı Amerika Yerlileri Eskimo sözcüğünü "yabancı" anlamında da kullanır. Bugün yer­yüzünde Grönland'da 40 bin, Kuzey Kanada'da 23.500, Alaska'da 35 bin ve SSCB'de 1.500 olmak üzere 100 bin dolayında Eskimo yaşamaktadır.

Eskimolar, deniz kıyılarını ve civarını tercih ederler. Kıyıdan nadiren 40-150 km uzaklaşırlar. Doğu-batı istikâmetinde 6000 km düz bir hatta yaşayan yegane yerli topluluklardır. Mesafenin bu kadar geniş olması ve basit yaşayışları sebebiyle dünyânın en az nüfus yoğunluğuna sahip toplum hâline gelmişlerdir. Lisanlarını ve adetlerini devam ettirmekteki titizlikleri, yaşamak için 
verdikleri mücadelenin sertliğine bağlanabilir.


Eskiden “kayak” adını verdikleri enteresan ve deriden kaplanmış tek kişilik kayıklarını avlanırken kullanırlardı. Sıçrayan dalgalardan korunmak için üzerlerine su geçirmez bir deri ceket giyerler. Kayık devrilse bile, elbiseleri sebebiyle yaralanmadan kurtulabilirler. Kanada’daki bâzı Eskimolar, Karibu’nun etini yer, derisini giyer, kemiklerinden av âleti yaparlar.

                                                     "Ren Geyiği Olarak Tanınan Karibu"

Şamanizme inanırlar. Amerika ve 
Avrupalılar bazı Eskimoları Hıristiyanlaştırmışlardır.
Fok balığı ve bâzı balıkları avlarlar. Av âleti olarak eskiden kullandıkları en gelişmiş aletleri zıpkındır. Zıpkının ucu kemiktir. Köpeklerin bulunduğu, fok balıklarının nefes almak için kullandıkları deliklerin başında beklerler. Fok çıkar çıkmaz zıpkınlar veya bu delikler vâsıtasıyla balık avlarlardı.
Bugün kayaklar ve kayıklar yerlerini madenden yapılmış botlara ve motorlu deniz taşıtlarına terk etmiştir.




Köpeklerin çektiği 
kızaklar yerlerini gemilere ve otomobillere bırakmıştır. 
Petrol bulunması dolayısıyla modern yollar yapılmış ve bir çok ekonomik yenilikler de böylece Eskimolar arasına girmiştir.


Ganj Nehri: (Hindistan)




 Ganj Nehri (Hindistan)


Ganj Nehri, Hinduizm inancına göre kutsaldır. Hindular nehri Tanrıça Ganga'nın kişileştirilmiş formu olarak kabul ederler ve bu nedenle insanlar nehre taparlar. İnançlara göre belirli günlerde nehirde yıkanmak günahların affedilmesi ve tövbelerin kabul görmesini sağlar. Hinduzimdeki ölü yakma geleneği nedeni ile birçok insan Hindistan gibi büyük bir ülkede binlerce kilometre yol katederek yakınlarının küllerini bu nehre serperler.

Hindu inançlarına göre nehrin suyuda kutsaldır ve insanlar için kurtuluş yoludur. İnanışa göre bu sudan bir yudum bile içmeden ölmek tamamlanmamış bir hayattır. Bunun ile birlikte ölüm döşeğinde bir hastaya son nefesinde nehrin suyundan içirmek cennete gitmesinin garanitisidir. Bu nedenle birçok Hindu evinde ağzı kapalı kaplarda, gerekli zamanlarda kullanmak için sular bulundurur. Nehrin çevresinde Ganj Suyu satan birçok satıcı vardır.
Hinduizm'deki birçok dinî gün ve festival Ganj'ın kıyılarında kutlanır, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'da yapılan bu tür kutlamalara milyonlarca insan katılır. Bugüne dek dünya üzerinde toplanmış en büyük kalabalık 70,000,000 kişi ile Ganj Nehri kıyısında, Prayaga'da toplanmıştır.

Sigiriya: Aslan Kayası (Sri Lanka)




Sigiriya: Aslan Kayası (Sri Lanka)
İsminin anlamı Aslan Kayası olan bu taştan kale ve saray harabesi Sri Lanka'da yer alıyor. SigiriyaSri Lanka'da başkentten 161 km uzaklıkta bulunan önemli bir Budizm merkezidir.
Antik kraliyet kalesinin kalıntılarının bulunduğu bu yer M.Ö. 477 yıllarına dayanır ve sert bir kayalık üzerinde inşa edilmiştir. Bu kayalıklar vadiden 180 metre yükseklikte bulunmaktadır.



Kral Kaspaya'nın kardeşinin saldırılarından korunmak için inşa ettirdiği bu kaleden şehre tek giriş aslan ağzışeklindeki kayalıktır. Sigiriya da adını buradan alıyor. "Sinha" "aslan", "giriya" ise "çeneboğaz" anlamında. Popüler bir turizm mekânı olan Sigiriya aynı zamanda antik freskleriyle de biliniyor.
Bu freskler Hindistan'daki Ajanta Mağaraları'nı andırıyor. SigiriyaKral Kaspaya'nın (M.S. 477-495) hükümdarlığı döneminde inşa edilmiştir ve Sri Lanka'nın yedi Dünya Mirası listesinde yer alır.

Banaue pirinç terasları (Filipinler)




    Banaue pirinç terasları (Filipinler)
    
   2000 yıllık bu teraslar, Filipinlerdeki Ifugao dağları üzerine oradaki yerli halkın ataları tarafından            yapılmıştır. 
   Filipinliler tarafından Dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirilir. 
   Terasların çok az sayıda araç gereç kullanılarak ve büyük ölçüde elle inşa edildiği rivayet edilir.